W okresie przedświątecznym w wielu domach piecze się pierniki. Te korzenne ciasta i ciasteczka uważane są za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii. Polska nazwa „piernik’” wywodzi się od starodawnego słowa pierny (pieprzny) i odnosi się do intensywnych przypraw w nim zawartych. Polakom pierniki najbardziej kojarzą się z tymi z Torunia.
Najstarszy zachowany przepis na piernik toruński pochodzi z 1725 roku i zachowany został w poradniku medycznym, a nie w książce kucharskiej. Wynika z tego, że był nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem.
W ramach przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia uczniowie klasy 4 a wspólnie z wychowawczynią p. Anetą oraz mamami: p. Katarzyną i p. Izabelą upiekli świąteczne pierniki. Uczniowie sami wałkowali ciasto, przy pomocy foremek wycinali przeróżne kształty, a potem dekorowali ciasteczka lukrem i kolorowymi ozdobami.
Zapach pieczonych pierników unosił się w całej szkole, wprawiając wszystkich w świąteczny nastrój. Pieczenie pierników sprawiło uczniom wielką radość, a jednocześnie w sposób praktyczny utrwaliło jedną z tradycji Świąt Bożego Narodzenia.
Zabawa była doskonała, a pierniczki wyszły przepiękne i smakowite.