Uczniowie klasy 2b uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Wspólnie przygotowywali wiosenne kanapki. Poznali wartości odżywcze wykorzystywanych produktów i ich miejsce w piramidzie zdrowia. Dowiedzieli się ile i jakich produktów powinno być najwięcej w naszej diecie. Zajęcia te są ważne bo wyrabiają w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe. Wspólne gotowanie oznacza współpracę i komunikację. Pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu. Gotowanie to także sztuka i przyjemność, która angażuje intelekt (ćwiczy i relaksuje mózg), poprawia koncentrację, zapewnia ruch – przede wszystkim dłoni i palców, stymuluje zmysły. Gotowanie ma moc zmniejszania stresu i lęku, pozytywnie wpływa na samopoczucie dzieci, dostarcza im wiary we własne możliwości. Uczy też odpowiedzialności a efektem swojej pracy dzieci, mogą się pochwalić i podzielić, a to daje satysfakcję.