Warsztaty kulinarne z jajem
„Jajo nie jedno ma imię”
Warsztaty kulinarne są wyjątkową okazją do odkrywania nowych smaków, poznawania zapachów i eksperymentowania z naturalnymi składnikami, używanymi na co dzień w kuchni. Piątoklasiści, pod okiem p. Anety (nauczyciela techniki) ustalili menu na te wyjątkowe zajęcia.
Gabriel, Damian i Igor przygotowywali potrawy z użyciem jajek. Czekoladowe naleśniki z dżemem i kremem czekoladowym zaserwowali wspólnie Gabriel z Damianem. Jajecznicę na szynce, ze szczypiorkiem podał Igor.
Wspólne przygotowywanie posiłków buduje więzi pomiędzy uczestnikami warsztatów, uczy nowych umiejętności, pozwala na poznawanie ukrytych zdolności, świetnie wpływa na rozwój motoryczny, ucząc równocześnie dokładności. Uczniowie sami wybierają, co chcieliby ugotować, następnie ustalają potrzebne składniki, niezbędny sprzęt AGD ze szkolnej pracowni kulinarnej i czas na przygotowanie.
Finałem warsztatów była wspólna degustacja dań. Były przepyszne!