W ZSO nr 8 w Chełmie podejmowanych jest wiele działań dotyczących Zdrowego Stylu Życia. W dniach 3-7 kwietnia 2017 r. został zorganizowany TYDZIEŃ ZDROWIA, realizowany pod hasłem „Depresja - porozmawiajmy o niej".
W Tygodniu Zdrowia na godzinach wychowawczych we wszystkich oddziałach szkoły podstawowej i gimnazjum zostały przeprowadzone zajęcia podejmujące problematykę depresji. Uczniowie klas gimnazjalnych wykonali gazetkę informacyjną, na której wyeksponowali w ciekawej formie tematykę depresji. Młodzież gimnazjalna pod kierunkiem nauczycieli informatyki przygotowywała prezentacje multimedialne nt. „Żyj zdrowo”, „Depresja”, „Wiem co jem”, ponadto zaprojektowała ulotki dotyczące depresji i LAPBOOK ph. „Młodzi zdrowi i aktywni”. Najciekawsze prace zostały zaprezentowane na holu głównym szkoły.
Delegacja uczniów Ósemki uczestniczyła w Konferencji organizowanej przez Urząd Miasta, której tematem przewodnim było „Depresja - porozmawiajmy o niej”.
Obok utrzymującego się smutku podstawowym objawem depresji jest brak motywacji do działania, w związku z tym z inicjatywy i pod kierunkiem nauczycieli wychowania fizycznego odbyło się szereg szkolnych zawodów sportowych dla różnych grup wiekowych. Ich celem było wdrażanie do świadomego uczestnictwa w różnych formach aktywności ruchowej, zachęcanie do aktywnego spędzania czasu wolnego, promowanie rywalizacji sportowej oraz ukazywanie roli sportu jako sposobu rozładowywania stresu.
Nauczyciele przyrody zorganizowali Turniej wiedzy o zdrowiu czyli Co jest dobre dla naszego zdrowia, każdy mógł sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą zachowań prozdrowotnych.
W gabinecie medycznym pielęgniarka szkolna dokonywała zainteresowanym uczniom pomiaru wagi i wzrostu oraz była możliwość obliczenia wskaźnika BMI służącego do kontroli sylwetki. Ważnym elementem indywidualnej kontroli stanu zdrowia był pomiar cukru we krwi przez nauczycieli, pracowników administracji i obsługi oraz rodziców.
Nauczyciele wychowania fizycznego organizowali dla uczniów przerwy śródlekcyjne zachęcające do aktywności ruchowej przy muzyce. Miały one na celu pokazanie, jak aktywność ruchowa wpływa pozytywnie na zmęczenie i znużenie pracą umysłową podczas zajęć edukacyjnych. Uczniowie zrozumieli, że poprzez brak aktywności ruchowej obniża się sprawność umysłowa i zaczynają się trudności w przyswajaniu wiedzy. Wprowadzenie akcentów ruchowych, których zadaniem jest osiągnięcie stanu psychicznego i fizycznego odprężenia, powoduje poprawę koncentracji, wydajności umysłowej, a jednocześnie zaspokaja potrzebę ruchu.
W różnych miejscach w szkole prezentowane były plakaty dotyczące aktywności ruchowej. W godzinach popołudniowych jedną z propozycji zagospodarowania czasu wolnego były fitnessowe popołudnia, podczas których można wzmocnić swoją kondycję oraz zregenerować siły .
Kolejnym aspektem zagadnień poruszanych w Tygodniu Zdrowia było organizowanie zajęć z zakresu edukacji zdrowotnej na temat „Jedzenie na zdrowie i myślenie”. Celem tych działań było zapoznawanie uczniów z zasadami zdrowego odżywiania i ich znaczeniem dla zdrowia, ponadto zachęcanie do sporządzania wartościowych posiłków i wspólnego jedzenia oraz promocja idei niemarnowania żywności.
Przeprowadzono zajęcia praktyczne obrazujące zasady zdrowego odżywiania, dzięki którym uczniowie dowiedzieli się, jak poszczególne składniki znajdujące się w pokarmach wpływają na funkcjonowanie organizmu. W trakcie zajęć uczniowie wykonywali piramidy żywieniowe. Ciekawym doświadczeniem dla wielu było odczytywanie z opakowań zawartości różnych gotowych „smakołyków” i uświadamianie, jak wiele produktów zawiera niezdrowe składniki. Wspólny wniosek był oczywisty – zdrowe potrawy najlepiej przygotowywać samodzielnie.
Sposobem do zachęcania dzieci do jedzenia warzyw i owoców były zajęcia kulinarne, podczas których samodzielnie można było przygotować zdrową kanapkę, sałatkę owocową lub jarzynową. Uczniowie poznali zasady komponowania zdrowych, bogatych we wszystkie składniki i witaminy posiłków oraz dbania o higienę podczas ich przygotowywania i spożywania. Młodzież uczestniczyła natomiast w specjalistycznych zajęciach dotyczących ozdabiania owoców i warzyw. Podsumowaniem działań było wykonanie tablicy informacyjnej „Żyj smacznie i zdrowo”.
Do akcji Tydzień zdrowia dołączyły również dzieci uczęszczające do świetlicy szkolnej. Promując zdrowy styl życia, uczyły się jak przygotowywać zdrowe przekąski owocowe, również w atrakcyjnej formie – szaszłyków. Zajęcia obejmowały następującą tematykę:
- higiena niezbędna podczas przygotowywania posiłków,
- wartości odżywcze owoców, czyli ich ogromna rola dla rozwoju człowieka w każdym wieku,
- kultura spożywania posiłków,
- radość i satysfakcja z tworzenia i przygotowywania własnych kompozycji owocowych.
Dzieci odgadywały nazwy owoców zgromadzonych przez wychowawców świetlicy, próbowały nowych smaków lub eksperymentowały tworząc własne i niepowtarzalne warianty deseru-przekąski, np. szaszłyku owocowego, szaszłyku owocowego z bitą śmietanką czy szaszłyku owocowego z bitą śmietanką i posypką.
Zadowolone buzie dzieci oddają najpełniej atmosferę kulinarnych zajęć…
Potwierdzeniem prozdrowotnych działań w Ósemce są zdjęcia dokumentujące realizację projektu „Tydzień Zdrowia”.
Turniej sportowy
Turniej piłki siatkowej
Turniej piłki nożnej
Fitnesowe czwartkowe popołudnia
Konferencja
Tydzień Zdrowia przerwa
Tydzień Zdrowia - IIIb