Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

W ramach realizacji zadań świetlicowych uczniowie klasy 1c zastanawiali się, „Co można zrobić z warzyw i owoców?”

Podczas zajęć w pracowni kulinarnej dzieci wykonywały przepyszne sałatki z wykorzystaniem owoców, warzyw oraz innych ulubionych produktów spożywczych. Poznały i stosowały zasady higienicznego przygotowywania i kulturalnego spożywania posiłków. Dowiedziały się, że warzywa i owoce są skarbnicą witamin oraz innych substancji niezbędnych dla zdrowia. Wymieniały się wiedzą i doświadczeniem na temat przetworów oraz innych sposobów przechowywania owoców i warzyw. Spożywając ulubione sałatki poznawały różne smaki i przepisy. Wspólna degustacja przyniosła wszystkim wiele radości i satysfakcji.

Podsumowaniem zadania było stworzenie, w formie pracy grupowej, mapy myśli – „Co można zrobić z warzyw i owoców?”

  • Photo4
  • Photo6
  • Photo1
  • Photo2
  • Photo7
  • Photo5
  • Photo8
  • Photo3